Fjorton nya livräddare

I kursen Människan i Industrin som våra tvåor läser, ingår att få lära sig utföra hjärt- och lungräddning. Det kursmomentet var det dags för igår för årets tvåor, och två treor som inte kunde vara med förra året. Fordonsläraren Johan Mod höll lektionen, där eleverna fick kunskap om hur man som privatperson på bästa sätt utför livsuppehållande åtgärder tills räddningspersonal är på plats.

Eleverna fick först titta på en dokumentär som handlade just om hur privatpersoner och räddningspersonal lyckades rädda livet på en person som hade drabbats av hjärtstillestånd. Sedan fick eleverna öva sig på att göra hjärtkompressioner och andningshjälp med mun-mot-mun-metoden på våra övningsdockor som fordonsprogrammet och industriprogrammet har köpt in tillsammans. Många tyckte att det var fysiskt jobbigt, och Johan berättade att när det gäller livet på riktigt får man jobba så att svetten rinner. Eleverna fick även information om hur en hjärtstartare fungerar, hur man hjälper någon som är skadad men som kan andas, och hur man hjälper någon som har satt i halsen och håller på att kvävas.

Johan jobbar själv som deltidsbrandman, och har mycket kunskap och erfarenhet att delge. I år var det andra året i rad som han hjälper mig med detta kursmoment. Hans lektioner är livliga, sakliga, och mycket, mycket uppskattade av eleverna som i år gav honom en uppriktig, varm applåd när det var slut.

LABC2015

Annonser
Det här inlägget postades i Övrigt och märktes , av Vanja Gauffin. Bokmärk permalänken.

Om Vanja Gauffin

Det är jag som är svetsläraren på Tingsholmsgymnasiets Industritekniska Program. Jag har också hand om kursen "Människan i Industrin", som alla industritvåor läser. Hos mig hamnar man om man väljer kurserna "Svets grund" eller "Kälsvets 1" som individuellt val i tvåan och trean. Går man teknikprogrammet får man också komma till mig i ettan och prova på svetsning och få kunskap om vilken roll svetsningen spelar i sin omgivning. Många av mina blogginlägg är snarare krönikor och/eller kåserier, men jag skriver en del kortare inlägg också. Av naturliga skäl handlar de flesta om svetskurserna, men det är ju inte så konstigt.

Skriv en kommentar (eller för all del två)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s