Mutskandalen 2014

Vi håller precis på med industrihistoria i kursen Människan i industrin (MÄIMÄN01), där industritvåorna ska få kunskap om industrins utveckling och vilken betydelse det har haft för Ulricehamn, Sverige och världen. Eleverna håller på med egna arkeologiska utgrävningsprojekt när det gäller de företag som de gör sin APL (arbetsplatsförlagd utbildning) på. De ska ta reda på respektive företags historia och redovisa det för resten av klassen, antingen med  något presentationsverktyg eller som film.

Som lärare går jag igenom några av Sveriges största och äldsta företag som har spelat roll för landet historiskt, och i vissa fall världen. I två lektioner har vi nu gått igenom en av de största händelserna i historien när det gäller svensk industri: AB Bofors uppkomst och fall, den i veckorna högaktuelle Alfred Nobels inblandning, och givetvis vad som hände i Boforsaffären 1984 (smuggelaffären) och 1987 (mutskandalen). Det är en industrihistoria som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet,och fram till modern tid. Jag passade på att genomföra en alldeles egen mutskandal i sammanhanget…

– Nästa vecka få vi besök av en som är född och uppvuxen i Karlskoga, och som har jobbat på AB Bofors. Han kommer att delta i lektionen och diskutera och svara på frågor. Om ni lovar att ni INTE kommer att sitta tysta som möss, utan pratar och ställer frågor, så bjuder jag på fika på fredag…

Dock tänkte jag att det är bäst att åtminstone vara nyttig, och enda sättet att sammanföra ”nyttig” med ”fika”, kan ju inte bli något annat än morotskaka från Gunnars?

/Vanja

2014-10-17 11

Annonser
Det här inlägget postades i Övrigt och märktes , , , av Vanja Gauffin. Bokmärk permalänken.

Om Vanja Gauffin

Det är jag som är svetsläraren på Tingsholmsgymnasiets Industritekniska Program. Jag har också hand om kursen "Människan i Industrin", som alla industritvåor läser. Hos mig hamnar man om man väljer kurserna "Svets grund" eller "Kälsvets 1" som individuellt val i tvåan och trean. Går man teknikprogrammet får man också komma till mig i ettan och prova på svetsning och få kunskap om vilken roll svetsningen spelar i sin omgivning. Många av mina blogginlägg är snarare krönikor och/eller kåserier, men jag skriver en del kortare inlägg också. Av naturliga skäl handlar de flesta om svetskurserna, men det är ju inte så konstigt.

Skriv en kommentar (eller för all del två)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s